Koncert – Gaming/Avstrija

Kranjski zbor je navdušili na Chopinovem festivalu v Avstriji.

Mysterium navdušil v Avstriji

Besedilo: Igor Kavčič; Iz Gorenjskega Glasa; ponedeljek, 8. september 2014 / 10:08
Komorni pevski zbor Mysterium Kranj se je predstavil na 30. Chopinovem festivalu v Avstriji.
Kranj – Sredi avgusta je KPZ Mysterium pod vodstvom zborovodje Gregorja Klančiča z gostjo sopranistko Francko Šenk in ob klavirski spremljavi skladatelja Gašperja Jereba s samostojnim koncertom sodeloval na 30. Chopinovem festivalu v mestu Gaming v Avstriji.

Kranjski zbor se je festivala udeležil na povabilo prof. dr. Theodorja Kanitzerja, predsednika mednarodnega krovnega združenja Chopinovih društev s sedežem na Dunaju. Program jubilejnega festivala, ki neprekinjeno poteka od leta 1985, je letos potekal v tamkajšnjem obnovljenem samostanu, obsegal pa je devet med seboj precej različnih si koncertov in dogodkov. Na njih so nastopili solisti in zasedbe iz desetih držav z romantično, sakralno, ljudsko in latinoameriško glasbo. Skupno vsem koncertom je bilo, da so bila na njih izvedena tudi dela najpomembnejšega poljskega skladatelja F. Chopina.

Mysterium se je pod vodstvom zborovodje Gregorja Klančiča predstavil z raznolikim programom, ki je poleg tujih renesančnih in sodobnih skladb zajemal tudi zborovske slovenske ljudske skladbe ter novosti mladega slovenskega skladatelja Gašperja Jereba. Skupaj s solistko Francko Šenk, ki je koncert obogatila s samostojnim nastopom, je zbor ob Jerebovi klavirski spremljavi izvedel tudi njegovo zborovsko priredbo Chopinove etude Tristesse. Mysterium je s koncertom navdušil poslušalce in potrdil, da ljubiteljska zborovska dejavnost pri nas dosega zelo visoko raven. Kot so povedali v zboru, je nastop na uglednem mednarodnem festivalu v Gamingu zanje velika čast. Prihodnje leto bo zbor praznoval deseto obletnico ustanovitve. V tem razmeroma kratkem času obstoja se je Mysterium razvil v kvaliteten zbor z raznolikim repertoarjem, kar je ne nazadnje dokazal tudi z zlato plaketo na gorenjskem regijskem tekmovanju pevskih zborov pred slabim letom v Radovljici ter s srebrno plaketo na nacionalnem zborovskem tekmovanju Naša pesem v Mariboru, kjer je nastopil prvič.